Hondensportvereniging

'De Doordouwers'

Behendigheid (Agility)

Agility, of behendigheid, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Agility is een hondensport waarin een hond met zijn geleider een parcours met hindernissen moet afleggen.

Als dat op wedstrijdniveau wordt gedaan, dan in een zo kort mogelijke tijd.


Het concept is gebaseerd op een springparcours uit de paardensport, waarin elementen van gehoorzaamheid (obedience) zijn ingebouwd.


Sinds de presentatie op Crufts 1978, is agility overal enthousiast ontvangen en wereldwijd tot bloei gekomen. Bij ons (in Nederland) is de sport in het begin aangeduid als behendigheid, maar om de internationale aansluiting te maken is men hier overgeschakeld op het wereldwijd gebruikte begrip 'agility'. Het bijzondere aan agility is de standaardisatie: wereldwijd wordt met dezelfde regels en hindernissen gewerkt. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) organiseert sinds 1996 Wereldkampioenschappen Agility.

Jaarlijks vinden er door het hele land wedstrijden plaats.

Agility is een positieve bezigheid voor alle honden die plezier hebben in bewegen en in samenwerken met hun baas. Het ras is feitelijk onbelangrijk, al hebben sommige rassen qua aanleg en bouw meer in huis om op dit terrein te schitteren dan andere.

 

Het leuke van agility is dat deze sport puur recreatief kan worden bedreven, als een ideale manier van sportief bezig zijn met je hond.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze instructeurs, zij vertellen u er graag meer over.


Voor wie

Agility is voor iedereen die graag op een sportieve manier bezig is met zijn/haar hond.

Voor de jongere honden (minimale leeftijd is 1 jaar) maar ook de oudere honden wordt het parcours aangepast. De hond moet minimaal het niveau van het diploma SHH (Sociale Huis Hond) hebben om mee te doen.